Mlinarjeva pot

Pri žolni v gozdu

Tudi tukaj stoji informativna tabla, ob njej pa boste našli maketo z leseno žolno. Naloga ni težka, zato pohitite na mlinarjevo pot, prisluhnite žvrgolenju ptic in poiščite leseno žolno. Potegnite vrvico in slišali boste kako se oglaša žolna.

Zelena žolna je plašen prebivalec prostranih gozdov. S svojim močnim kljunom vrta luknje v mehak les. Velika je 32 cm. Po hrbtu zelena, spodaj svetlejša, pod brado in vratu bela, zgornja stran glave je rdeča. Po svetu je več kot 200 vrst žoln. V slovenskih gozdovih gnezdijo še: črna žolna, siva žolna, veliki detel, srednji detel, mali detel in belohrbti detel. Rada ima svetle mešane gozdove s starimi drevesi. Je zelo požrešna. Najraje od vsega ima mravljince, ki jih poje tudi do 2000 na dan. Hrani se še z žuželkami in njihovimi ličinkami, ki jih najde za lubjem v trhlem lesu. Ogrožena je zaradi uničevanja življenskega prostora.


Mlinarjeva pot   Mlinarjeva potMlinarjeva pot Mlinarjeva pot Mlinarjeva pot


Ta stran uporablja piškotke. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporablja spletna stran, kliknite TUKAJ. Se strinjam


»Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«
Projekt »Mlinarjeva pot« je delno sofinanciran iz sredstev LEADER, 4.osi, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP),
Organ upravljanja programa razvoja podeželja republike Slovenije za obdobje 2007-2013 jeMinistrstvo za kmetijstvo in okolje.
EUROPA - Uradni portal Evropske unije Kmetijstvo in razvoj podeželja Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja LAS Dolenjske in Bele krajine