Vrtljiva kolesa ob potoku čolnišček

Tukaj je čas za odih, malico iz nahrbtnika, opazovanje potoka, igro in novo nalogo. Mlinarjeva pot

Naloga: obrni kazalce pod kolesi v tisto smer, v katero misliš, da se bo posamezno kolo vrtelo, ko boš z ročko zavrtel prvo kolo. Zavrti in poglej, če si pravilno rešil nalogo.
Preko potoka je most, na mostu pa maketa ozke brvi. Ko bomo šli preko, si boste lažje predstavljali, kako naporno je bilo preko ozke brvi nmositi težke vreče žita ali moke.

Potok Čolnišček

Potok Čolnišček s pritoki zbira vode širšega območja Bučke, nadaljuje pot kot Radulja, postane Čolnišček in se na koncu izlije v Martink. Povirje Čolniščka oblikujejo Hubajniški potok, Urbinček, Črni potok, Žignanca in Vejer. Slikovite ozke doline, grape, izviri, igrivi okljuki, otoki, razgaljeni pleteži korenin obvodnih dreves, neukročene brzice in tihi tolmuni - tisoč in ena je podoba Čolniščka. Živahno izmenjavanje energije z okoljem, zlasti ob poplavah, se kaže v erodiranih obrežjih in mokrotnih travnikih vzdolž potoka. V njegovi strugi so se znašle različne vodne rastline, druge se bohotijo ob njegovem obrežju. V preteklosti je v potoku živelo precej več rib kot danes, predvsem so v njem domovali potočne postrvi in kleni, sedaj pa so zaradi povečanja populacije čapelj ob potoku ribe predvsem le še hrana zanje.Potok Čolnišček in njegovi pritoki so v preteklosti dajali svojo vodno moč kar devetim mlinom in dvema žagama. Številne mlinščice in druge prilagoditve za izkoriščanje energije za poganjanje mlinskih koles še danes pričajo o premišljenem ravnanju človeka v preteklosti.

Mlinarjeva pot Mlinarjeva pot Mlinarjeva pot

Mlinarjeva pot


Ta stran uporablja piškotke. Za več informacij o piškotkih, ki jih uporablja spletna stran, kliknite TUKAJ. Se strinjam


»Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje«
Projekt »Mlinarjeva pot« je delno sofinanciran iz sredstev LEADER, 4.osi, Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP),
Organ upravljanja programa razvoja podeželja republike Slovenije za obdobje 2007-2013 jeMinistrstvo za kmetijstvo in okolje.
EUROPA - Uradni portal Evropske unije Kmetijstvo in razvoj podeželja Ministrstvo za kmetijstvo in okolje Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja LAS Dolenjske in Bele krajine